Een rondreis doorheen Kroatië is de ideale manier om het land te leren kennen.

Onze rondreis begon met de hoofdstad: Zagreb. In deze compacte stad heeft zowel de beneden- als bovenstad zijn charmes. Vooral museumliefhebbers komen hier zeker tot hun trekken. Leuk om te doen is het Orient Express café.. Je waant je bij het binnenkomen in deze beroemde trein

Van Zagreb ging het via Risnjak NP naar de kust, nl Opatija. Risnjak ligt in het meest beboste deel van Kroatië en was een aangename tussenstop voor onze tocht naar de kust.

Opatija is dan een kuststadje dat me aangenaam verrast heeft.. leuke winkeltjes en restaurantjes met enkele bezienswaardigheden. Opatija was een ideale overnachtingsplaats voor een Istrië-tour : Pula, de hoofdstad van deze provincie is een gezellig stadje met als belangrijkste bezienswaardigheid de arena.
Hoe gezellig en druk de plaatsen Rovinj en Porec in de zomer zijn, zo doods en verlaten waren ze halverwege mei. Net een weekje te vroeg, want alle terrassen en winkeltjes waren nog in volle opbouw. Toch blijven het 2 leuke plaatsjes die ondanks de drukte (of rust) hun charme behouden.

Onze volgende halte waren de Plitvice watervallen. Vanuit Opatija reden we via Rijeka naar dit UNESCO werelderfgoed.

Zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden die ik al gezien heb. Een bustochtje, een wandeltocht van een 9 km en boottocht zorgen ervoor dat je het belangrijkste gezien hebt. Voorzie zeker een volledig dag om deze schoonheden te ontdekken.

We laten Plitvice voor wat het is en rijden terug naar de kust, nl Zadar. Aan de gezelligheid van de smalle straatjes van de oude stad is moeilijk te weerstaan. Leuk om te horen is het zeeorgel. Het orgel maakt geluid op het ritme van de golven van de Adriatische Zee en is uniek in zijn soort.


Halverwege onze vakantie zoeken we terug de natuur op met een bezoek aan Nationaal Park Krka. Van NP Krka hebben we 2 delen bezocht. In de voormiddag brachten we een bezoek aan Roski Slap. De vertaling is ‘enorme’ waterval en als ik eerlijk ben, zo enorm vond ik deze waterval niet. Het was ook niet zo goed aangegeven, waardoor we even hebben moeten zoeken. Het tweede deel van ons bezoek liet even op zich wachten door een regenbui, maar gelukkig lag ons hotel (in Sibenik) niet zo ver van de ingang af, waardoor we snel zijn teruggereden. Gelukkig dat we dit gedaan hadden, want dit gedeelte was zeker en vast de moeite: Stradinski Buk. Een wandeling over een houten pad leidt ons naar deze mooie waterval.


Onze 2de week begonnen we met een bezoekje aan de steden Trogir en Split. Zeer gelijkaardige steden en mooi. Wederom compact maar een gezellige sfeer. Deze omgeving is de moeite om langer te verblijven om van hieruit mooie uitstapjes te doen.
Een must is een bezoekje aan het eiland Hvar, met de gelijknamige stad. Breng een bezoek aan het fort, waar je een prachtig zicht hebt op Hvar en de omgeving.

We zetten onze tocht verder naar Dubrovnik. Dit doen we via een omweg naar Bosnië Herzegovina en we brengen een bezoek aan Mostar, bekend om zijn brug Stari Most. Je ziet hier nog duidelijk de gevolgen van de oorlog. Huizen met kogelgaten of zelfs volledig vernield.
Ik vond het zeker een omweg waard.
Vanuit Dubrovnik hadden we een daguitstap geregeld naar Korkula. Eerste stop : Ston. Ston is bekend om zijn oude zoutbanken en heeft de tweede langste stadmuren ter wereld (na de Chinese Muur). Tweede stop : Korcula, enkel bereikbaar per boot. Deze geboorteplaats van Marco Polo is een leuke tussenstop
Derde en laatste stop : wijnproeven. De Kroatische wijn moet zeker niet onderdoen voor de bv de Franse wijnen.
Tot slot brengen we nog een bezoekje aan Dubrovnik zelf. Bezoek deze stad in de namiddag (na 14h) als de massa toeristen die met de cruiseboten aanmeren weer vertrokken zijn. Persoonlijk vond ik Dubrovnik mooi, maar veel duurder dan de andere steden die we bezocht hadden.
En dat was het einde van onze rondreis in dit prachtige land.

No announcement available or all announcement expired.